Alle gemeenten moeten besparen en iedereen vindt naar eigen zeggen schaalvergroting een goede besparingsmethode. De gemeente Heist-op-den-Berg maakt daadwerkelijk werk van deze schaalvergroting, zowel binnen de eigen gemeentelijke organisatie als door het zoeken van samenwerking met andere gemeenten.
Zo werd reeds begin deze legislatuur het proces van eenwording van gemeentelijke en OCMW-diensten ingezet en moet tegen 1 januari 2019 de fusie van beide organisaties tot één lokale overheid een feit zijn.
Maar ook tussen een aantal gemeenten rond Heist-op-den-Berg groeit er al enige tijd wat: de Achtkant. Het idee voor deze werking ontstond onder impuls van Heist-op-den-Berg, dat met Putte, Berlaar, Nijlen, Hulshout, Herenthout, Grobbendonk en Vorselaar al enige tijd gesprekken voerde om meer samen te werken op economisch vlak. Het moest een eenvoudige wijze van samenwerken worden, en als knipoogje naar het gezamenlijke diamantverleden van de betrokken gemeenten, kreeg het samenwerkingsproject de naam 'Achtkant' mee. "We zijn met z'n acht, en een achtkant is de meest eenvoudige slijpwijze die er bestaat", zo klonk het.
Onder de naam van Achtkant werkt dus een aantal lokale besturen, die trouwens ondertussen ook behoren tot het bovengemeentelijke culturele samenwerkingsverband van het Kempens Karakter, samen op het vlak van groepsaankopen. Gezamenlijke aankopen kunnen mooie besparingen opleveren, maar veelal hoeft het zelfs niet tot een gezamenlijke aankoop te komen opdat een samenwerking tussen gemeenten leidt tot tastbare voordelen, zoals subsidies van de hogere overheid die gemakkelijker gezamenlijk kunnen worden binnengehaald, efficiëntiewinsten, een verdere professionalisering van het lokale aankoopbeleid, kennisdeling, het uitwisselen van goede praktijken, het uitwisselen van gespecialiseerde ambtenaren en het gezamenlijk dragen van juridische risico's. Binnen de schoot van de Achtkant worden dan ook niet alleen aankoopcentrales opgericht en samenaankoopprojecten gelanceerd, maar zijn er ook collega-groepen werkzaam, die over gemeentegrenzen heen, op een intensieve manier en op een erg concreet-technisch niveau, informatie uitwisselen.
Goede afspraken maken goede vrienden. Het is dan ook aangewezen om duidelijke afspraken te maken tussen de deelnemende lokale overheden wat de samenaankopen betreft. IOK maakte een voorstel van samenwerkingsakkoord op, dat nu voorgelegd wordt aan de gemeenteraad van elke Achtkant-gemeente. De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg gaat alvast akkoord.
Bij de groepsaankopen die Achtkant organiseert, treedt telkens één van de gemeenten op als aanbestedende overheid voor zichzelf en voor de overige deelnemende besturen.
De gemeenten van Achtkant kunnen ook de met de gemeente verbonden entiteiten, zoals OCMW's, gemeentelijke vzw's, AGB's, politiezones, brandweerzones, ... de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan de groepsaankopen die binnen Achtkant worden georganiseerd.
De Achtkant is een samenwerkingsverband dat dus ontstond op initiatief van Heist-op-den-Berg en bijgevolg bestaat uit de belangrijkste gemeenten uit de regio Heist-op-den-Berg, en dat zijn gemeenten die behoren tot de arrondissementen Turnhout of Mechelen. Een dergelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten uit verschillende arrondissementen is eerder uitzonderlijk maar past uitstekend in de ambitie van Heist om ook een regionale rol te spelen.
De Achtkant is tenslotte ook een deelwerking van de projectvereniging Kempens Karakter, waar naast Heist-op-den-Berg, ook nog 11 andere gemeenten deel van uitmaken: Berlaar, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. Het Kempens Karakter is uitgegroeid tot een belangrijke regionale cultuurspeler, die behalve een erfgoedwerking, zich ook bezig houdt met een bovenlokale bibliothecaire en toeristische werking. Het nieuwe Kempense Karakter met al zijn deelwerkingen is dus een mooi staaltje van de interne staatshervorming die bedoeld werd door minister Bourgeois en die tot doel had de verrommeling tegen te gaan en heel wat intermediaire, bovengemeentelijke structuren op te heffen.